Fenix, 2021-05-10

Middag under Ramadan – vi bjuder på ett recept signerat Zeina

När man inte har sitt ursprung i ett muslimskt land så har man kanske inte några djupa kunskaper om vad Ramadan egentligen innebär. Den verkar vara viktig och man fastar. Sedan vet man inte så mycket mer ... men visst är man lite nyfiken!

Flora Majdalawis middagsbord under Ramadan

Ramadan är en helig fastemånad. Under denna månad uppenbarades koranen för profeten Muhammed och muslimerna firar uppenbarelsen under tjugonio eller trettio dagar med fasta från gryning till solnedgång. Fastan är en påminnelse om att man ska vara ödmjuk, ha tålamod och undvika negativa impulser som avundsjuka och girighet. Att vara givmild och att dela med sig av det man har är också viktigt under fastan. Man önskar en Ramadan Kareem, vilket betyder just en givmild ramadan.

Den sociala samvaron med familj och vänner är av stor betydelse. Måltiderna man äter efter solnedgången är ofta festligare än vanligt under Ramadan och man äter dem gärna med släktingar och vänner. När man bryter fastan kallas det Iftar och det första man äter är ofta smaskiga dadlar.

När man inte ätit eller druckit på många timmar så behöver kroppen både näring och vätska, då är det vanligt att man äter en linssoppa som är rik på bägge dessa saker.

Här bjuder vi på Zeinas recept på en klassisk linssoppa av det slaget. Smaklig spis!

Harira – en fantastisk god och smakrik nordafrikansk soppa

Harira är en nyttig och mättande traditionell nordafrikansk soppa som oftast serveras under ramadan (fastemånaden). Denna stärkande soppa är perfekt att bryta fastan med efter en lång dag. Till soppan serverar man gärna dadlar och ett glas mjölk. Harira kan tillagas med kött, men min är vegetarisk. Linserna och kikärtorna fyller ut, medan kryddorna och grönsakerna ger den fylliga och mustiga smaken. Receptet är hämtat ur Zeinas kitchen av Zeina Mourtada.

6 portioner

2 selleristjälkar

4 tomater (eller 400 g krossade tomater)

1 hackad rödlök eller gul lök

2–3 msk tomatpuré

3 pressade vitlöksklyftor

2 dl gröna linser

Ca 1 ½ liter kokhett vatten

400 g kokta eller konserverade kikärtor

2 lagerblad

2 buljongtärningar av valfri sort

2 dl risoni eller vermicelli

Ca 2 dl hackad persilja

Ca 1 dl hackad färsk koriander

Raps- eller olivolja till stekning

Färskpressad citronsaft eller citronklyftor

Smaksättning

1 tsk malen ingefära

1 tsk malen kanel

1 tsk chili- eller paprikapulver

½ tsk malen koriander

½ tsk gurkmeja

salt och svartpeppar

Gör så här

  • Strimla sellerin och skär tomaterna i bitar. Hetta upp olja i en stor kastrull och fräs löken i några minuter. Tillsätt sellerin och stek lite till. Blanda ner tomat, tomatpuré och vitlök och stek i ytterligare några minuter.
  • Vänd ner alla smaksättningskryddor och fräs i någon minut. Rör sedan ner linserna och därefter vatten, kikärtor och lagerblad. Smula i buljongtärningarna och koka upp alltsammans. Rör om en stund så att inte linserna lägger sig på botten och bränner fast.
  • Sänk värmen och låt soppan sjuda under lock tills linserna mjuknar, i 20–30 minuter. Rör om med jämna mellanrum. Späd med mer vatten om soppan känns för tjock.
  • Rör ner risoni och persilja och låt soppan sjuda i ytterligare cirka 15 minuter under lock. Rör slutligen ner koriandern och stäng av värmen. Smaksätt med citronsaft eller servera citronklyftor bredvid att pressa ner i soppan. Ät tillsammans med ett gott bröd.

Nu har det hunnit bli Eid al-fitr, eller kort och gott ”Eid”. Eid infaller i slutet av Ramadan och är en tid av fest och gåvor. Fenix önskar er alla många festliga middagar, oavsett om ni firar Ramadan eller inte. Eīd Mubārak

Om Zeinas kitchen

Boken är på arabiska. Finns även i svensk, mer omfattande, version. Zeina Mourtada driver den mycket uppskattade och välbesökta Zeinas kitchen – en flerfaldigt prisbelönad blogg med matrecept från större delen av världen. I den här boken koncentrerar sig Zeina på mat från Mellanöstern och länderna där omkring. Hennes mat har de autentiska dofterna och smakerna – det får hon ofta höra av sina följare. Här finns recept på maträtter som många har saknat länge. ”Precis som min mammas mat!” Och det är väl så nära högsta betyg man kan komma? Zeina har samlat omkring 40 recept på bland annat grytor, röror, dolma, kebab, meze, soppor, sallader, drycker och desserter. Många recept är vegetariska, eller kan lätt omvandlas till det. De flesta är varken komplicerade eller tidskrävande, detta är en bok för alla som vill laga mat – oavsett erfarenhet.