Fenix, 2021-12-02

Möt Theodor Kallifatides i en intervju av Flora Majdalawi

Fenix fick förmånen att samtala med en av Sveriges främsta författare. Theodor Kallifatides, född i Grekland 1938, debuterade 1969 i Sverige med diktsamlingen Minnet i exil och har sedan dess utgivit en lång rad diktsamlingar och romaner.

Hans bok Ännu ett liv finns utgiven på arabiska i en internationellt prisbelönad översättning av Flora Majdalawi.

Flora Majdalawi, översättare, författare och förläggare på Fenix förlag, samtalar här förtroligt med Kallifatides med utgångspunkt i boken Ännu ett liv. Det blev ett samtal om livet, kärleken, immigration, skrivande och mycket mer.

Om boken

Theodor Kallifatides känner krafterna sina och bestämmer sig för att det är dags att sluta skriva. Han gör sig av med arbetsrummet dit han gått varje morgon i decennier – och blir alldeles vilsen. Kan han verkligen sluta skriva? Osäkert. Men kan han skriva? Det blir också allt svårare. Tills förlösningen kommer från alldeles oväntat håll.

Ännu ett liv är det som växer fram när han hittat tillbaka till skrivandet igen. Det är en lätt och filosofisk skrift om minnet och språket, Sverige och Grekland, kärleken och tidens gång. Ja, om själva livet.