Fenix, 2021-04-30

Presenttips inför Eid Al-Fitr

Eid är det årliga fastebrytandets högtid, det är en festlig och glad högtid som firas även av muslimer som inte är aktivt troende. Festen kan pågå i upp till fyra dagar, man äter gott, umgås och ger fina presenter till varandra.

Vill du ge en glad Eid-hälsning till någon under den här perioden så säger du: eīd mubārak! Letar du efter en present att ge bort under Eid? Då har vi här fem tips för alla åldrar, stora som små.

Böckerna finns till fina kampanjpriser på Adlibris t.o.m 23/5

Dillstaligan. Juvelkuppen

Fartfylld och rolig läsning av spänningsmästaren Jens Lapidus. Nu också på arabiska!

Jonathan har alltid gillat att hänga på sitt rum och meka med sina uppfinningar. Tills han lär känna Zasha och de bildar Dillstaligan – enligt vissa ett tjuvgäng i det godas tjänst. Snart får de en tredje medlem – Bollan, som kan kasta längre och högre än någon annan! När Zasha blir lurad på pengar och bortskämde Rick skryter extra mycket om alla sina prylar, är det dags för Dillstaligan att planera sin nästa kupp.

Då är jag glad

Vad gör dig glad? Kanske att läsa en bok tillsammans?

Den här boken berättar om vad som gör en liten pojke glad. Det kan vara att plocka oliver från farfars axlar eller att dricka te med salviasmak som pappa kokat. Eller att klä ut sig i mosters sjal. Texten är på både arabiska och svenska med stora, härliga illustrationer.

Jordens försvunna skatter

Vår värld är full av dolda och försvunna rikedomar som väntar på att upptäckas. Genom årtusenden har skatter väckt lycksökares nyfikenhet, fantasi - och girighet. Men vägarna till de försvunna skatterna är många och svåra.

Här går skattjakten från inkariket och Karibien till faraonernas Egypten, vidare till det medeltida Europa och österut, till den fruktade Djingis khans rike.

Passa lillasyster

En lättläst bok med charmiga illustrationer för barn som precis knäckt läskoden.

Omar ska passa sin lillasyster Heba. De blåser såpbubblor tillsammans med Axel och har jättekul. Ända tills Heba tappar burken och hela tröjan blir blöt. Omar springer in och hämtar en ny.    Men när han kommer ut igen är Heba borta! Var kan hon vara? Axel vet inte, han skulle ju bara titta på Edvards nya cykel …

Ännu ett liv

Theodor Kallifatides känner krafterna sina och bestämmer sig för att det är dags att sluta skriva. Han gör sig av med arbetsrummet dit han gått varje morgon i decennier – och blir alldeles vilsen. Kan han verkligen sluta skriva? Osäkert. Men kan han skriva? Det blir också allt svårare. Tills förlösningen kommer från alldeles oväntat håll.

Ännu ett liv är det som växer fram när han hittat tillbaka till skrivandet igen. Det är en njutbar, lätt och filosofisk skrift om minnet och språket, kärleken och tidens gång. Ja, om själva livet.

Boken är på arabiska, finns även på svenska.